Scrapbog

Løbet gennemføres d. 30/6-7/7 2001

Se yderligere artikler.

Udklip fra Skive Folkeblad

10 mand vil i Guinness Rekordborg:
Soldater fra Skive Kaserne vil løbe Danmark rundt
Af BRIAN LAURSEN
At løbe 12 km på en time er mere, end de fleste magter. Men forestil dig så, at du skulle løbe den distance én gang hver 10. time - syv døgn i træk.
Den slags opgave er ikke én, hvem som helst påtager sig, men det er lige præcis hvad 10 soldater fra Skive Kaserne agter at gennemføre til sommer. De vil løbe Danmark rundt på en uge - cirka 2000 km - og dermed sikre sig en plads i Guinness Rekordbog som dem, der har løbet Danmarks længste stafetløb.
Starten går lørdag den 30. juni kl. 9.00, når oberst Jens Christian Lund sender første mand af sted fra Skive Kaserne. Derfra går ruten vestover til Lemvig, hvor den drejer imod syd, og så går stafetten ellers rundt i hele Danmark langs den danske kystlinie for at slutte lørdag den 7. juli kl. 12, når hele stafetholdet i samlet flok løber ind på Skive Torv til en forhåbentlig stor lokal hyldest.
Om alt går vel...
I et sådant projekt er nemlig adskillige ubekendte faktorer. Vind og vejr kan tappe løberne for kræfter, og skulle en af deltagerne blive skadet - ja, så må de resterende hver især ud på flere ture med forøget risiko for at gå ned.
Initiativtager til projektet er Per Støvring, overkonstabel ved Prinsens Livregiment i Skive og bosat i Ålestrup.
Tanken blev derefter forelagt kolleger og andre folk med tilknytning til militæret, som Per Støvring kender, og hurtigt var han oppe på en bruttotrup på 20 personer, som alle havde lyst til at være med. Den er i dag skåret ned til 13 løbere, og inden starten skal yderligere tre sorteres fra og i stedet indgå som reserver.
Prinsens Livregiment har tidligere forsøgt sig med en 1000 km stafet. Da kom to af deltagerne til skade ved et trafikuheld dagen før starten, så der kan blive brug for reserverne. Men når løbet er i gang, er det kun de 10 startende, som tæller.
Per Støvring selv har løbet 50 km orienteringsløb som sit længste.
- Det var hårdt nok i sig selv, så det skal nok blive slemt omkring den tredje og fjerde dag, når man begynder at kunne mærke det i ben og led. Men jeg tror lige så meget, at det bliver hårdt psykisk, når vi f.eks. skal løbe i mørke og kun har en følgevogn til at lyse op for os, siger han.
Hjemmeværnet fungerer som vejvisere og er desuden kontrollanter for Guinness.

Rekordforsøget kræver et hav af frivillige hjælpere, og dem er det lykkedes at finde. Det drejer sig bl.a. om massører, chauffører, folk til at vaske tøj og lave madpakker til løberne og meget andet.
Men hovedopgaven bliver at fragte løbere og udstyr rundt over hele landet. Fra starten køres de fleste løbere til den første base, som bliver Holstebro Kaserne. Herfra køres løberne ud til starten på deres løbetur, og de hentes igen, så de hele tiden har et fast sted at sove og hvile ud. Base to bliver formentlig omkring Nymindegab, og derefter bliver basen flyttet efter et vist antal timer, så der hele tiden er så kort afstand til løberen i aktion som muligt.
Ingen løber mere end en time ad gangen uanset form - og er man rigtig flink ved sine holdkammerater, så løber man heller ikke for hurtigt.
- Vi skal jo slutte af på Skive Torv kl. 12.00 den 7. juli. Så hvis vi pludselig har hentet to timer, så må vi lægge en sløjfe ind på 25 km. Derfor er der ikke noget pres på folk om at løbe hurtigt, men nogle har selvfølgelig et tempo, de løber bedst i, og det er måske hurtigere end de 12 km, siger Per Støvring.
Der er træningssamling på Skive Kaserne den 19.-20. maj. Her skal deltagerne prøve, hvad det vil sige at løbe med 10 timers mellemrum. Først løbes der en time omkring middag, dernæst en time i mørke, og søndag formiddag er løberne tilmeldt et motionsløb i Struer.
Herefter vil Per Støvring udvælge de 10, som skal lægge krop til rekordforsøget
.



 

Udklip fra Skive Folkeblad

Danmark Rundt til fods:
Formen er blevet pudset af
Af BRIAN LAURSEN
Godt en måned før strabadserne begynder for alvor, var der i den forgangne weekend mønstring af de løbere, som med udgangspunkt fra Skive Kaserne vil forsøge at sætte danske rekord i stafetløb.
Fra den 30. juni og syv dage frem skal de 10 løbere tilbagelægge 2000 km på turen Danmark rundt. Løberne skal løbe på skift en time ad gangen, og for at projektet skal lykkes, skal der holdes et gennemsnit på 12 km i timen hele vejen.
Den slags opgave kommer formentlig til at virke noget nær uløselig for nogle, når 4.-5.-dagen oprinder. Så for at kroppen kunne få en lille smagsprøve på de pinsler, den vil blive stillet over for, var løberne samlet i Skive for at gennemføre den afgørende test inden løbet.
Tre ture ad cirka en times varighed i løbet af et døgn - eller cirka samme distance som et maratonløb. Seancen blev indledt lørdag middag og fortsatte lørdag aften med endnu en tur, og søndag formiddag blev der sluttet af med motionsløbet Kilen Rundt i Struer.
Det var nu ikke fordi, det var noget der skræmte løberne. Mange af dem har tidligere gennemført maraton-distancen i ind- og udland, og de fleste er i øjeblikket også ved at være oppe på en træningsmængde omkring de 80 km om ugen.
Det, flere fremhæver som den største forhindring mod succesen, er, at det bliver meget svært at opretholde en normal døgnrytme de syv dage, stafetten varer. Men en times løb hver 10. time - vel at mærke hvis ingen udgår undervejs - og med transport, spisning og sandsynligvis også en del medieopmærksomhed rundt om i landet, bliver det svært at finde plads til flere end få timers søvn ad gangen.
Men den slags problemer vælger løberne, hvoraf de fleste er aktive i forsvaret og resten har været det, at tage, når de kommer. I øjeblikket er der nemlig kun positivt at bemærke omkring turen, der vil foregå på landeveje og stier af alle størrelser, ligesom enkelte også får fornøjelsen af at løbe langs stranden.
Sponsorerne bliver ved med at melde sig med støtte i form af tøj, sko og mad, og skoler og kaserner har ringet og tilbudt lokaler til løberne og de mange hjælpere, når de kommer forbi, fortæller Skive Kasernes idrætsofficer Klaus Gertsen.
Der vil sandsynligvis blive mange spændende oplevelser undervejs, og en af dem kan komme allerede på andendagen. Den 30. juni er nemlig Prisesse Alexandras fødselsdag, og den 1. juli håber løberne at kunne få lov at slå et smut omkring Schackenborg i Møgeltønder med en buket blomster.
De 10 løbere er nu udtaget til opgaven og er initiativtager Per Støvring, Flemming Kristiansen, Allan Christiansen, Rudi Schultz, Bjarne Andersen, Per Holm, Casper Vorre, Mikkel Lybæch samt skibonitten Børge Madsen og Hans Bertelsen fra Oddense.
Reserverne i tilfælde af skader inden løbet er Per Lynggaard og Brian Skinnerup. En skade har således tvunget Henrik Svane fra Skive til at melde fra til turen.
Stafetten starter ved Skive Kaserne lørdag den 30. juni kl 9.00 og slutter efter planen, når holdet i samlet flok løber ind på Skive Torv klokken 12.00 lørdag den 7. juli.
På hjemmesiden www.danmarkrundt.org kan der læses mere om turen.